Izmjena kriterija za poslodavce koji koriste mjeru za razdoblje ožujak-svibanj za 50 ili više zaposlenika

Za poslodavce koji zapošljavaju do 50 radnika kriteriji se ne mijenjaju.

Poslodavci koji koriste ovu potporu za 50 i više radnika, trebaju dokazati pad prihoda od najmanje 20% temeljem predaje PDV obrasca za svibanj 2020. i svibanj 2019. Poreznoj upravi. Ako poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci treba dokazati pad prometa za najmanje 20% u svibnju 2020. u odnosu na veljaču 2020. godine temeljem predaje PDV obrasca za svibanj i veljaču 2020. Poreznoj upravi.

Poslodavci koji zapošljavaju manje od 50 radnika ne moraju dodatno dokazivati pad prihoda u svibnju. Dokumentacija koju su predali izvorno s zahtjevom je dostatna za potporu za cijelo razdoblje ožujak-svibanj.

Poslodavci koji koriste potporu za 50 i više radnika, prije isplate potpore za svibanj, trebaju dokazati pad prihoda najmanje 20% temeljem predaje PDV obrasca za svibanj 2020. i svibanj 2019. Poreznoj upravi. Ako poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci treba dokazati pad prometa za najmanje 20% u svibnju 2020. u odnosu na veljaču 2020. godine temeljem predaje PDV obrasca za svibanj i veljaču 2020. g. Poreznoj upravi.

Ako poslujete godinu dana ili duže, koristite ovu tablicu usporedbe prihoda.

Ako poslujete manje od godine dana, koristite ovu tablicu usporedbe prihoda.

U tom slučaju morate predati tablicu usporedbe prihoda.

Ako poslujete godinu dana ili duže, koristite ovu tablicu usporedbe prihoda koja uspoređuje svibanj 2020. i svibanj 2019.

Ako poslujete manje od godine dana, koristite ovu tablicu usporedbe prihoda koja uspoređuje svibanj 2020. i veljaču 2020.

Poslodavac koji je tražio potporu za 50+ radnika će morati vratiti potporu, ako od trenutka dobivanja potpore pa do zaključno do 31. prosinca 2021. godine postupi na jedan od slijedećih načina:

  • isplati dividendu ili udjel u dobiti ili druge istovjetne primitke koji se smatraju raspodjelom dobiti bilo kojega poreznog razdoblja;
  • ako vlastite dionice odnosno vlastite poslovne udjele dodijeli članovima uprave i/ili izvršnim direktorima i/ili prokuristima i/ili drugim osobama koje su ovlaštene da vode cijelo ili dio njegovog poduzeća;
  • dodijeli pravo osobama iz točke 2. na opcijsku kupnju dionica ili bilo koje drugo pravo koje se temelji na vrijednosti vlastitih dionica;
  • isplati osobama iz točke 2. bilo koji iznos kao što su: bonus za postignute rezultate, nagrada za radne rezultate iznad neoporezivog iznosa propisanog propisima kojima se uređuje oporezivanje dohotka i ostale slične primitke koji se oporezuju kao dohodak od nesamostalnog rada ili drugi dohodak, sukladno propisima kojima se uređuje oporezivanje dohotka;
  • stekne vlastite dionice odnosno vlastite poslovne udjele.

Navedeno se odnosi na poslodavce koji će na propisane načine postupiti u razdoblju od 29.5.2020. do 31.12.2021.g.

Ograničenja za neisplatu dividende, udjela u dobiti i drugih nagrada za poslodavce korisnike potpore primjenjuju se od dana 29.5.2020. do 31.12.2021.g.

Svaki poslodavac može zapošljavati radnike, ukoliko se pokaže potreba, ali za radnike zaposlene nakon 19.3.2020. ne može tražiti potporu.

Tržište rada na dohvat ruke

Ne propusti priliku, prijavi se

Vaše osobne podatke štitimo sukladno Uvjetima korištenja i politikama privatnosti.