Potpora za osobe s invaliditetom, siječanj-lipanj 2021.

Glavni kriterij: očuvanje radnih mjesta u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom, do 4.000 kn po radniku

Zahtjevi se zaprimaju od 13. siječnja do 30. lipnja 2021. Ovisno o datumu predaje zahtjeva ostvarujete potporu za mjesec kako slijedi:

 • Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 10. veljače 2021. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za razdoblje od siječnja do lipnja 2021. godine.
 • Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 28. veljače 2021. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za razdoblje od veljače do lipnja 2021. godine.
 • Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 31. ožujka 2021. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za razdoblje od ožujka do lipnja 2021. godine.
 • Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 30. travnja 2021. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za razdoblje od travnja do lipnja 2021. godine.
 • Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 31. svibnja 2021. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za razdoblje svibnja do lipnja 2021. godine.
 • Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 30. lipnja 2021. godine odobravat će se isplata mjesečnih troškova plaće za lipanj 2021. godine.

Poslodavci moraju obavljati gospodarsku i trebaju dokazati da su u mjesecu koji prethodi mjesecu za koji se traži potpora imali pad prometa/prihoda za najmanje 50% u odnosu na isti mjesec prethodne godine i to temeljem predaje PDV obrasca Poreznoj upravi.

Mjera se dodjeluje za radnike zaposlene kod poslodavaca odnosno svi osiguranike (bez obzira je li radnik na određeno ili neodređeno, radi li se o građanima RH, EU ili trećih zemalja, rade li u punom ili nepunom radnom vremenu ili imaju neki od statusa poput samohranog roditelja, hrvatskog branitelja i izaslanog radnika).

Poslodavac za potporu može navesti samo radnike koji su kod njega bili zaposleni na dan 31. prosinac 2020. godine.

Poslodavac za potporu ne može navesti radnike kojima teče otkazni rok, kao niti radnike koji rade na daljinu.

Udruge i ustanove koje nisu u sustavu poreza na dobit ne mogu koristiti potporu.

Pad prihoda dokazuje se putem predanih PDV obrazaca Poreznoj upravi.
Porezna uprava će temeljem dostavljenih PDV obrasca, a na zahtjev Zavoda dostaviti podatak o stvarnom postotku pada prihoda za promatrano razdoblje.

Poslodavci koji nisu obveznici predaje PDV obrasca, pad prometa dokazuju tablicom usporedbe pada prometa/primitka. (Pročitajte sljedeći odgovor.)

Ako poslujete godinu dana ili duže, koristite ovu tablicu usporedbe prihoda.
Ako poslujete manje od godine dana, koristite ovu tablicu usporedbe prihoda.

Dokumete učitajte u to naznačena polja kod predaje zahtjeva:


U tom slučaju morate predati tablicu usporedbe prihoda.

Ako poslujete godinu dana ili duže, koristite ovu tablicu usporedbe prihoda koja uspoređuje prethodni mjesec 2020. s usporednim mjesecom u 2019. godini

Ako poslujete manje od godine dana, koristite ovu tablicu usporedbe prihoda koja uspoređuje prethodni mjesec 2021. i prosinac 2020.

 • Prijavite se u Moji zahtjevi
 • Odaberite jahač OSI i kliknite na gumb "PREDAJ ZAHTJEV"

Pripremne radnje za uspješnu predaju zahtjeva:

 • Upoznajte se s zahtjevom kojega će te popunjavati
 • Napišite unaprijed tekstove 'Razlog podnošenja zahtjeva' i 'Poduzete aktivnosti za očuvanje radnih mjesta' u dokument na računalu. Kada dođete na korak 2., s kopiraj-zalijepi prebacite napisani tekst u odgovarajuća polja u obrascu
 • Preuzmite s naše stranice Excel tablicu popisa radnika za koje tražite potporu i ispunite je
 • Preuzmite s naše stranice Izjavu o točnosti, ispunite i spremite u PDF format
 • Pripremite PDV obrazac mjesec koji prethodi mjesecu za koji predajete zahtjev (prosinac 2020. za zahtjev predan za siječanj, tj. prethodni mjesec u 2021. za zahtjeve u razdoblju veljača-lipanj 2021.)
 • Pripremite PDV obrazac za usporedni mjesec (prosinac 2019. za zahtjev predan za siječanj tj. prethodni mjesec u 2020. za zahtjeve predane u razdoblju veljača-lipanj 2021.). Ako ne poslujete godinu dana, usporedni mjesec je uvijek prosinac 2020.
 • Ako niste obveznik predaje PDV obrasca, ili predajte kvartalna PDV izvješća, preuzmite s naše stranice tablicu usporedbe prihoda prethodni mjesec 2021. prema mjesecu iz 2020. ili ako poslujete manje od godinu dana ovu tablicu za usporedbu prethodnog mjeseca 2021. s prosincem 2020.
 • Provjerite da li koristite noviju verziju internet preglednika
 • Provjerite da veličina svih dokumenata zajedno ne prelazi 20 Mb. (PDF i slikovne dokumente možete smanjiti povećanjem kompresije, uglavnom odabirom opcije kod spremanja koja se zove "Smallest file" ili "E-mail optimized")

Ne, nije moguće koristiti dvije mjere u jednom mjesecu.

Postoji opcija pauziranja druge mjere, više o opcijama pauziranja postojećeg ugovora pročitajte u opisu mjere.

Tržište rada na dohvat ruke

Ne propusti priliku, prijavi se

Vaše osobne podatke štitimo sukladno Uvjetima korištenja i politikom privatnosti.